Izleti – Brodom / Gliserima - Elafiti i Mljet

   U neposrednoj blizini, sjeverozapadno od Dubrovnika nalazi se skupina otoka i otočića koje su Stari Grci nazvali Elafitima, uočivši da zajedno tvore oblik jelena (elaphus – grč. jelen). Ovu otočnu skupinu čine Šipan, Lopud, Koločep, Olipa, Tajan i Jakljan, te niz manjih otočića i grebena. Netaknuta priroda sa stjenovitim obalama i pješćanim plažama učinila je ove otoke omiljenim odmoralištem vlastele u doba Dubrovačke Republike kada su ovdje nastali brojni ljetnikovci koji još i danas upotpunjuju idiličnu sliku otočnih ribarskih mjesta.

   Otok Šipan je najveci otok u skupni Elafita. Nastanjen je još u prapovijesno doba. U unutrašnjosti otoka prostiru se krška polja koja, otvarajući se na istoku i zapadu, stvaraju duboke zaljeve. Na obalama zapadnog zaljeva naselje je Šipanska luka, dok se na obalama istočnog zaljeva razvilo naselje nazvano Suđurad. Na otoku Šipanu se nalazi mnoštvo privatnih kuća sa apartmanima izgrađenih u stilu karakterističnim za to područje.

   Otok Lopud se nalazi sjevernozapadno od Dubrovnika. Drugi je po veličini Elafitskih otoka, te je smješten izmedu Šipana i Koločepa zbog čega je u srednjem vijeku dobivao naziv insula media`(lat. srednji otok). Otok Lopud je najrazvijeniji Elafit. Popularna je pješćana plaža Šunj koja je često odredište izletnika i kupača. Na svakom koraku izviru razne srednjovjekovne utvrde i kapelice koje dočaravaju povijest ovog otočića. Lopud je miran otok i prikladan je za ljetovanje u tišini, među čempresima, palmama.

   Otok Koločep najbliži je Dubrovniku. Na otoku su dva naselja - Gornje i Donje Čelo. Za razliku od većine drugih jadranskih otoka, Koločep je bogat plodnom zemljom i vodom, te je prepun bujne vegetacije. Još od davnina Koločep je poznat kao otok ribara i koraljara, a danas se tu nalazi označeno ribolovno područje koje obiluje jastozima i hlapovima.

   Otok Mljet je osmi po veličini otok u Hrvatskoj, jedan od najvećih južnodalmatinskihotoka te ujedno najjužniji i najistočniji od većih hrvatskih otoka. Mljet pripada dubrovačkoj skupini otoka i njezin je najveći otok. Jednako kao i danas, Mljet je svu svoju povijest gravitirao isključivo ovom području. Nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotokaPelješca ga dijeli Mljetski kanal.

Elafiti i Mljet foto galerija

Elafiti islands - Kolocep Elafiti islands - Kolocep Elafiti islands - Kolocep Elafiti islands - Kolocep Elafiti islands - Kolocep Elafiti islands - Kolocep
Elafiti islands - Lopud Elafiti islands - Lopud Elafiti islands - Lopud Elafiti islands - Lopud Elafiti islands - Sipan Elafiti islands - Sipan
Elafiti islands - Sipan Elafiti islands - Sipan Elafiti islands - Sipan Mljet Mljet Mljet
Mljet Mljet Mljet
 

Recomended

Elafiti boat excursion itinerary

1. Atractive ride by superfast Il gommone around old city walls and panoramic cruise of island of Lokrum - 30 min

1. Snorkling* in caves of island of Kolocep and island of Šipan. - 60 min

2. Free time on Šipan (Suđurađ) walk around small fishermen's vilage Suđurađ on Island of Šipan - 30 min

3. Lunch* at Hotel Božica 4 star hotel.
     Menu: dry ham, cheese, marinied anchovies, calamari, potatoes, salad, cake. - 60 min

4. Adrenalin ride on tuba* - 45 min

5. Free time on Island of Lopud reserved for swiming and relaxing on sandy beaches - 150 min

   * Snorkling gear, lunch and tuba riding included in the price.

Nike Internationalist Men Nike Free 3.0 Flyknit Nike Internationalist Adidas Yeezy Boost 550 Adidas Springblade Men Adidas NMD XR1 Sneakers Nike Classic Cortez Kids MBT Shoes Nike Air Max 2016 MBT Barabara Women Adidas Stan Smith Foot Locker Adidas Yeezy Boost 350 Homme Adidas Originals Stan Smith Adidas Original NMD Adidas Originals Superstar Nike Air MAX 2016 Air Jordan 11 Adidas Climacool Boat Lace Adidas Ultra Boost Uncaged Cheap Sale Nike Air Max 87